Slik fjerner du flyverust fra bilen

Har bilen små oransje rustflekker på lakken? Da må det til med flyverustfjerner.

Flyverust er små metallpartikler som setter seg fast i lakken på bilen din. Disse partiklene kan komme fra ulike kilder, som slitte bremseskiver, jernbanespor, industriutslipp og andre kjøretøy. Hvis de ikke fjernes, kan de føre til permanente skader på lakken. Dette er spesielt viktig for biler med coating, da rustpartiklene kan trenge gjennom beskyttelsen og forårsake korrosjon.

Hvorfor er det viktig å fjerne flyverust?

Flyverust er ikke alltid synlig med det blotte øye, men over tid vil det gi en ru og ujevn overflate som kan skade lakken. For biler med en beskyttende coating, som mange gjerne har, kan flyverust forkorte levetiden til coatingen betydelig. Derfor er det viktig å behandle og fjerne rusten før den får gjort skade. Men hvordan fjerner man egentlig flyverust fra bilen?

Steg-for-steg guide til fjerning av flyverust

Trinn 1: Vask bilen grundig

Før du begynner med rustfjerning, er det viktig å vaske bilen grundig for å fjerne løst smuss og andre partikler. Bruk en høykvalitets bilshampo som er skånsom mot lakken.

Trinn 2: Påfør rustfjerner

Når bilen er ren og tørr, kan du påføre en rustfjerner. Vi kan anbefale:

  1. Koch-Chemie Reactive Rust Remover (RRR) – Dette er et effektivt middel som reagerer direkte med rusten og løser den opp uten å skade lakken. Det er spesielt nyttig for biler med coating. Produktet er tilgjengelig her: Reactive Rust Remover

  2. Wizard of Gloss Rust Remover – Som et mer kostnadsbesparende alternativ kan du bruke dette produktet. Det er også effektivt mot flyverust og sikrer god beskyttelse for bilens overflate. Se produktet her: Wizard of Gloss Rust Remover

Trinn 3: La virke og skyll av

Etter å ha påført rustfjerneren, la den virke i henhold til instruksjonene på produktet (vanligvis rundt 5-7 minutter). De fleste flyverustfjernere endrer farge til mørk lilla når de reagerer med metallet i rustpartiklene. Ikke la produktet tørke på lakken. Skyll deretter grundig med vann.

Trinn 4: Tørk og inspiser

Tørk bilen med et rent mikrofiberhåndkle. Inspiser overflaten for å sikre at all flyverust er fjernet. Hvis det fortsatt er spor av rustpartikler, kan du gjenta behandlingen på de aktuelle områdene.

Trinn 5: Beskytt lakken

Etter fjerning av rust, er det viktig å legge en beskyttelse på lakken. En god voks eller en sealer kan hindre nye rustpartikler i å feste seg og gir lakken en glansfull finish.

Oppsummering

Regelmessig fjerning av flyverust er viktig for å opprettholde bilens estetiske utseende og strukturelle integritet, spesielt for kjøretøy med beskyttende coating. Ved å bruke kvalitetsprodukter som Koch-Chemie Reactive Rust Remover eller Wizard of Gloss Rust Remover, sikrer du at bilen din holder seg fri for rust og ser bra ut lengre. Husk, forebygging er nøkkelen til å bevare bilens verdi og utseende.