Hva er lakkrens?

Det finnes mange aktører som snakker om lakkrens i forbindelse med bilpleie og polering, men det er ikke lett å finne en forklaring på hva som egentlig ligger i begrepet. I denne artikkelen definerer vi begrepet, og forklarer hva det egentlig innebærer å rense lakken på bilen.

Lakkrens clay tverrsnitt

Lakkrens fjerner forurensing i lakken

Lakkrens er en viktig del av bilpleieprosessen, spesielt i de innledende stegene til polering. Lakkrens defineres som fjerningen av ulike typer forurensning fra bilens lakk som overspray, veistøv, tjære, kvae, flyverust og gammel voks, som ikke går vekk med normal håndvask. Disse forurensningene kan skade lakken over tid, og det er derfor viktig å fjerne dem slik at man opprettholder lakkens funksjon og glans.

Som vist på illustrasjonen under fjerner lakkrens forurensing fra lakken, men det vil ikke fjerne riper eller etsemerker fra f.eks fugleskit og dype vannflekker, da må det polering til.

Lakkrens clay tverrsnitt

Ulike metoder for lakkrens

  1. Kjemisk lakkrens: Dette involverer bruk av spesialiserte kjemiske produkter som flyverustfjerner, insektfjerner og tjærefjerner. Disse produktene er utformet for å oppløse og løsne ulike forurensninger som henger fast i lakken, uten å skade selve lakken. Produktene kan også brukes i forbindelse med normal forvask, selv om man ikke skal polere bilen. 
    Her kan man f.eks bruke Koch-Chemie TEA og Koch-Chemie Reactive Rust Remover.

    Det finnes kjemiske produkter som kalles for “lakkrens” men som i all hovedsak er et fint poleringsmiddel, kombinert med rensemiddel eller voks. Slike produkter kan være greie å bruke dersom man ikke har tilgang til annet utstyr eller maskiner, men vil ikke gi like godt resultat som en trinnvis, dyp lakkrens med clay etterfulgt av en grundig polering.

  2. Manuell lakkrens: Metoder med bruk av clay bar, clay towel, clay svamp eller clay glove kan kalles manuell lakkrens. Disse verktøyene brukes til å forsiktig "gripe" og fjerne små partikler av forurensning fra overflaten av lakken.
    Clay-baserte produkter er spesielt effektive for å fjerne partikler som er for små til å sees, men som kan føles som en ru overflate når man stryker hånden over lakken. Etter bruk av clay må bilen poleres, da det oppstår hårfine riper i lakken. Man skal derfor ikke bruke clay-produkter med mindre man også skal polere bilen.

  3. Maskinell lakkrens: Dette innebærer bruk av poleringsmaskin sammen med ikke-polerende, rensende midler. Maskinen, ofte utstyrt med myke pads, brukes til å forsiktig arbeide rensemidlene inn i lakken for å fjerne forurensninger. Det finnes også clay-pads til poleringsmaskin, hvor maskinen kjøres på lav hastighet og føres over lakken. Maskinell lakkrens kan være raskere enn manuell lakkrens, men er generelt sett ikke anbefalt da man får mindre kontroll over arbeidet og høyere risiko for å skade lakken.

I de fleste tilfellene bør en god lakkrens innebære kjemisk lakkrens for å fjerne flyverust, tjære og insekter, for så en manuell lakkrens med en form for clay. Ved å kombinere disse er man sikre på at man får vekk så mye som mulig av forurensingen, slik at lakken blir klar til polering.

Hvorfor er lakkrens viktig?

Lakkrens er et essensielt skritt før selve poleringen, da det forbereder overflaten for videre behandling. Uten en grundig lakkrens kan poleringen slite forurensningene dypere inn i lakken, noe som potensielt kan forårsake mer skade. En grundig lakkrens sikrer at lakken er helt ren og fri for forurensninger før polering, voksing, eller påføring av coating, noe som resulterer i en mer effektiv og varig finish.

Ved å bruke riktige metoder og produkter kan man sikre at lakken blir renset effektivt og skånsomt, klar for ytterligere behandling som polering og voksing. En godt vedlikeholdt lakk ikke bare ser bedre ut, men bidrar også til å bevare bilens verdi over tid.

Detailing